ik ben
Bewust

Hatha Yoga

In de Hatha Yoga wordt de mannelijke energie voorgesteld door de zon (sanskriet ha) en wordt in verband gebracht met warmte, motivatie, beweging, vastberadenheid, activiteit en met de extraverte meer verstandelijke kant van de mens. De vrouwelijke energie wordt voorgesteld door de vorm van de maan (sanskriet tha) en wordt in verband gebracht met koelheid, passiviteit, fantasie en de gevoelige, liefdevolle en intuïtieve kant van de mens. Hatha yoga heeft als doel de twee zijden te verenigen en te harmoniseren.

Hatha heeft daarnaast nog een betekenis; krachtig.

Naar mijn idee begint die kracht met het uitvoeren van de asana’s (lichaamshoudingen) en de pranayama (ademhalingsoefeningen). Als je dit een periode hebt beoefend geeft dit een betere focus en verbinding tussen lichaam en geest. Om vervolgens als een krachtiger mens van de mat af te stappen en de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Opbouw Hatha yoga les

In mijn hatha yogales begin ik rustig, een korte aandachtsoefening of meditatie om echt aanwezig te zijn in de les.

De houdingen spreek ik in met adembewustzijn, de houdingen worden een aantal ademhalingen vastgehouden. Hierdoor ga je dieper in de houding en ga je echt voelen wat het met je lichaam doet.

Ik leer je de grenzen verkennen van je lichaam, maar wel op een zachte manier. Het gaat niet om een prestatie leveren maar aandacht voor jouw lichamelijk proces.

Door pranayama en meditatie oefeningen leer ik je om verbinding te maken met je lichaam maar ook om jezelf energie te geven en een betere focus te hebben in je leven.

De les sluit ik af met een ontspanning, visualisatie of bodyscan zodat je weer heerlijk ontspannen en opgeladen de mat kunt afstappen.

Yin Yoga

Yin en Yang

De witte helft van de cirkel is de yang kant en de zwarte helft de yin kant. In het symbool staat een witte punt in de zwarte helft en een zwarte punt in de witte helft. Ook zie je een golfbeweging in het midden. Dit geeft de wisselwerking aan tussen yin en yang.

De balans tussen yin en yang, balans tussen stil en dynamisch, tussen langzaam en snel, tussen vrouwelijk en mannelijk, tussen warm en koud.

In mijn hatha yogales ben ik meer yang gericht. De houdingen zijn meer op spierkracht gericht en krachtiger. Ook de prestatiegerichte maatschappij is meer yang, gericht op prestatie en activiteit.

De yin yoga les is een mooie manier om balans te brengen als er teveel yang in je leven is, een rustpunt in de dagelijkse hectiek.

Opbouw Yin yoga les

We maken gebruik van yogaprops, dat zijn bijvoorbeeld een bolster, kussen, blokken en een riem om je te ondersteunen in een houding.

Dit is nodig omdat de houdingen minimaal 1-2 minuten worden aangehouden. Om je spieren goed los te kunnen laten, zodat je het bindweefsel kunt gaan rekken, kan die ondersteuning nodig zijn.

Je gebruikt je lijf niet om in de houding te komen, maar je gebruikt je houding om je lijf beter te voelen.

Bij alle yin houding worden bepaalde meridianen gestimuleerd door middel van stretch of druk waardoor je de doorstroming van chi (energie) stimuleert.

Yin yoga heeft zeker ook een mindful aspect, je leert je aandacht in het hier en nu te brengen en aandacht te geven aan alles wat voorbij komt.

Het lijkt misschien een passieve vorm van yoga maar je gaat echt de grenzen van je eigen lichaam verkennen, weerstanden voelen en ruimte maken.