ik ben
Bewust

Massage’s in mijn praktijk

Intuïtieve energetische ontspanningsmassage wat is dat eigenlijk?
Ieder mens is anders, en vraagt daarom ook om een massage die daarbij past.
Ik heb ervaring met technieken uit de klassieke massage, de intuïtieve massage, de energetische massage, massage met de onderarm,Holistic Pulsing en Hotstone massage.

Deze combinatie ga ik inzetten, puur door te vragen en onderzoeken wat jij nodig hebt. Voorafgaand aan de massage hebben we een gesprek over jou en eventuele klachten.
Maar daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je gewoon een moment voor jezelf wil en pure ontspanning zoekt.
Alles met aandacht en zorg.

Ik masseer met etherische olie, elke geur met zijn eigen kwaliteit en toepassing in de massage.

Klassieke massage

Een Klassieke Massage of Ontspanningsmassage is een van de oudste massagevormen die wij kennen.
Massage is afgeleid van het Arabische woord "mass" wat "aanraken" betekent. Tijdens de Klassieke Massage wordt er gebruikt gemaakt van verschillende massagetechnieken.
Door gebruik te maken van de verschillende massage technieken ontstaat er een reactie die tot herstel, evenwicht en vernieuwde energie kan leiden.

Intermitterend drukken is een langzame, volle druk op het lichaam die aan het begin van de massage zonder massage olie wordt uitgeoefend. 
Deze massagetechniek wordt gebruikt om contact te maken en af te stemmen.

Effleurage zijn strijkende bewegingen over de huid met matige druk om de olie te verspreiden over het lichaam en het lichaam te laten ontspannen.
De effleurages zijn belangrijke massagegrepen tijdens de Klassieke Massage. Deze techniek kan zowel langzaam (ontspannend) als wat sneller (activerend) worden uitgevoerd, nagelang het doel van de massage.

Petrissage is het kneden van de spieren, te vergelijken met het kneden van brooddeeg. 
Een petrissage maakt de spier soepelere en helpt om de afvalstoffen uit de spier(en) en het weefsel te verwijderen.

Een Frictie is een heel nauwkeurige beweging die is bedoeld om spanning in een specifiek deel van een spier los te maken. Frictie is een effectieve manier om spanning los te maken, maar mag alleen worden toegepast op gebieden waar een diepe ontlading zinvol is. Frictie kan worden afgewisseld met een zachte vibratie. Fricties kunnen soms wat pijnlijk zijn.

Tapotementen zijn ontspannen ritmische "slagen" met de hand, vingertoppen, handmuis, gesloten vuisten of zijkant van de hand. 
Tapotementen worden gebruikt op gebieden met veel spierweefsel voor het stimuleren van het te behandelen gebied. Daarnaast activeren Tapotementen de huid en de bloedsomloop.
Deze techniek wordt alleen gebruikt bij een activerende massage. Bij een sederende massage worden schuddingen gebruikt.

Door de Klassieke Massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd, ontspant het lichaam en wordt je bewegingsvrijheid vergroot. Door de toegenomen doorbloeding wordt de opname van voedingsstoffen in de spieren bevorderd en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd. De massage kan je lichaam in diepe ontspanning brengen tot een diepe meditatieve staat. Het kalmeert het zenuwstelsel, versterkt het immuun-systeem en het stimuleert het loslaten van toxine, in je lichaam. Toxine zijn gifstoffen, die afkomstig zijn van bacteriën. Door de behandeling worden bepaalde stoffen in de huid aangemaakt die pijn verminderen en je een goed gevoel geven. 

Bij de Klassieke Massage wordt gebruik gemaakt van langzame, glijdende bewegingen. De masseur kneedt en wrijft met de bloedstroom mee richting het hart, om de bloedcirculatie te stimuleren. Naast de behandeling van de oppervlakkige huid, worden ook de gewrichten "gemasseerd", waardoor de bloedsomloop kan worden gestimuleerd, ontspanning teweeg gebracht wordt en de bewegingsvrijheid vergroot. Tegenwoordig wordt Klassieke Massage vaak gecombineerd met technieken die de persoonlijke groei en ontwikkeling bevorderen, emotionele spanningen vrij maken en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. De massage wordt uitgevoerd met massage-olie en op de blote huid.

Intuïtieve massage

Een intuïtieve massage is gericht op het opheffen van spanningen en blokkades in het lichaam. Tijdens deze massage worden verschillende massagetechnieken toegepast, maar altijd op gevoel en op basis van wat nodig is.

Het is een ontspannende massage en juist door intuïtief en vanuit het hart te masseren, levert het vaak inzichten op over wat je lichaam je probeert te vertellen. Hoe je beter naar signalen kunt luisteren en voor jezelf kunt zorgen. Een intuïtieve massage kan zowel lichamelijke als emotionele processen op gang brengen.

 Bij een intuïtieve massage wordt vanuit het hart gemasseerd. De masseur laat al zijn gevoel door zijn handen stromen en volgt geen vast plan. Masseren gebeurt vanuit intuïtie, gebaseerd op het bewuste contact tussen jou en de masseur.

Intuïtieve massage zorgt voor totale ontspanning van lichaam en geest en kan ook op energetisch niveau wat los maken.

Energetische massage

Bij een energetische massage wordt enerzijds gewerkt op energiepunten en meridianen in het lichaam en anderzijds met de overdracht van universele energie . Hierdoor worden blokkades opgeheven en het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd waardoor de natuurlijke energiestromingen in het lichaam weer in balans komt.

Praktisch gebeurt de overdracht van energie aan de hand van specifieke strijkende bewegingen of handoplegging. De energie is op u persoonlijk afgestemd en gaat daarheen waar het voor u op dat moment nodig is. Het gaat naar plaatsen waar een blokkade zit, heft deze blokkade op waardoor sommige klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.

Tijdens het uitvoeren van de massage kan je de werking van de energie voelen door bv. warmte, koude, rillingen, borrelende darmen, moeheid, loom gevoel. Dit is echter volstrekt normaal en van voorbijgaande aard. Het kan ook zijn dat je niets voelt. Dit heeft geen effect op de behandeling zelf.

Een energetische massage is volstrekt natuurlijk en kan als bijkomende therapie op de reguliere behandelingsmethoden de nodige ondersteuning bieden.

Massage met de onderarm:

Als aanvulling op de massage gebruik ik technieken uit de opleiding masseren met de onderarm. Met deze technieken kan ik op een diepere manier masseren zonder mijn handen,duimen en vingers te belasten.

Holistic pulsing

Holistic pulsing is een unieke, zachte en diep helende vorm van lichaamswerk. In de behandeling is het voortdurende ritmische in beweging worden gebracht de essentie. In een pulsingsessie lig je gekleed op een massagetafel en wordt je lichaam door mij in een stroom van wiegende-, rollende-, strekkende-, en openende bewegingen gebracht. Deze bewegingen of pulsen, variëren van klein naar groter en golven als het ware door het lichaam. Zonder iets te forceren plant de echo van de beweging zich door de diepte en de lengte van het lichaam voort.

Omdat het lichaam voor meer dan 75% uit vloeibare stoffen bestaat kun je Holistic Pulsing zien als het in beweging brengen van alle vloeistoffen in het lichaam.

Dit brengt een diepe ontspanning teweeg. Tevens wordt je zelfheledene vermogen geactiveerd. Alle lichaamsvloeistoffen gaan beter doorstromen, blokkades lossen hierdoor op.

Hotstone massage

De massage wordt vaak gezien als een variant van de klassieke massage/Zweedse massage waarbij hete afgeronde basalt stenen worden gebruikt om het gehele lichaam te masseren. Met behulp van een hotstone heater worden de stenen tot ongeveer 45 graden Celcius verhit.

Net als bij een klassieke massage/Zweedse massage, maakt de masseur gebruik van kneden, strijken, cirkelbewegingen en vibratie tijdens de massage om spanning in de spieren te verminderen.

Een hotstonemassage heeft veel voordelen, zoals:

 • Vermindert spanning in de spieren
 • Helpt tegen stress
 • Verbetert de slaap
 • Versnelt het herstelproces bij migraine, depressie, stofwisselingsziekten en andere ziektes

Een hotstonemassage is een echte ontspanningsmassage.

Hoofdpijnmassage

Hoofdpijn is een veelvoorkomend verschijnsel; circa 3 miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van hoofdpijn. Bij veel mensen hebben de hoofdpijnklachten een grote impact op het dagelijks leven. Eén op de vijf Nederlanders heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Hoofdpijn komt voor bij volwassenen én kinderen.

Hoofdpijn kan ontstaan vanuit o.a. lichamelijke oorzaken, verkeerde houding, voeding, kunstmatige straling en stress. De vormen waarin hoofdpijn zich laat zien zijn zeer divers, waaronder:

 • spierspanningshoofdpijn
 • migraine
 • clusterhoofdpijn
 • hormonale hoofdpijn

Hoofdpijnmassage kan hoofdpijn verminderen en een positief effect hebben op het voorkomen van hoofdpijn. Bij de hoofdpijnmassage wordt aandacht gegeven aan spieren en wervels die niet optimaal functioneren of mogelijk overbelast zijn in de rug, nek en schouders. Ook krijgen de aangezichtsspieren bij de hoofdpijnmassage alle aandacht.

Effecten van hoofdpijnmassage:

 • voorkomen van hoofdpijn en migraine-aanvallen
 • verlichting van hoofdpijnklachten
 • soepele aangezichts-, nek- en schouderspieren
 • een verbetering van bloed- en lymfecirculatie
 • verbetering van de slaap
 • verminderen of opheffen van blokkades
 • verbetering van het immuunsysteem

bij massage komt het zogenoemde gelukshormoon ‘oxytocine’ vrij voor een algeheel gevoel van welzijn

Contra-indicaties:

Naast de algehele contra-indicaties die gelden bij een massage, zijn er specifieke contra-indicaties die gelden bij de Hoofdpijnmassage:

 • recent trauma, zoals een klap of stoot tegen het hoofd
 • recent nektrauma
 • hoofdpijn met een plotseling begin
 • ernstige hoofdpijn
 • bij effect op het bewustzijnsniveau
 • bij neurologische symptomen, bijvoorbeeld duizeligheid, gezichtsuitval, motorische uitval

Bij twijfel of u een Hoofdpijnmassage mag ondergaan, raadpleeg altijd voorafgaand uw huisarts.